Węglowodany to nie tylko makarony, chleby i ryże. To też płatki jaglane, owsiane, gryczane, to kasza jaglana, jęczmienna, gryczana, ryże też nie tylko brązowy, ale paraboliczny, basmatii, czy dziki. Do tego masz owoce różna gama, warzywa - szczególnie strączki. Do tego jak wyżej wspomniałeś makaron najlepiej pełnoziarnisty (ale od czasu do czasu) [...]
Po wieku sądzę, że chodzisz do szkoły. Ale tam też można zabrać pudełko z ryżem i mięsem. Rano jajka z owsianymi lub chlebem żytnim na zakwasie, potem 2 posiłki ryż/ziemniaki/kasza+ mięso i na kolację jakas rybka, mozarella, jak rano zjesz omlet z owsianymi, to chleb w jednym posiłku ujdzie. Pomysłów jest mnóstwo, zajrzyj do działu kuchnia. Może [...]
[...] i zamiast mógłbyś oprócz kaszy czy ryżu jeść też ziemniaki i bataty - ale makaron razowy przynajmniej da się kupić taki, który ma tylko mąkę, wode i sól (czasami jajka co oznacza proszek jajeczny). Ja piekę chleb zytni na zakwasie i najpierw wydawało mi się to katorgą, teraz nie zauważam kiedy to robię - tak mam rozplanowane w tygodniu..
[...] się już z tymi mąkami. To jak to w końcu jest z tą mąką pszenną razową - czy może ona "zaszkodzić" sylwetce i lepiej spożywać inne typy mąki czy spokojnie mogę włączyć np. chleb domowy na zakwasie z tej mąki do swojego odżywiania? Bo ponoć (tak czytałam), że pszenicy powinno się unikać, ale jaka jest prawda to ja nie wiem... Zmieniony przez - [...]
To samo tyczy się przy wypieku chleba na zakwasie? Wszystkie składniki liczę przed wyrobieniem ciasta? Wagę brać z ciasta czy już wypieczonego chleba? Zmieniony przez - Mowca w dniu 2021-03-10 15:22:09 Tak liczysz sobie jakie produkty i ile ich daleś , potem ile KG chleba ci wyszło i procentowo ile makro ma 100g i wpsiujesz sobie taki swój [...]
Każdy chleb tyle samo kcal i makroskładników. Patrz na skład. Twoj jest średni. Warto wyelimnować mąkę pszenną i drożdże. Dobrej jakości będzie z pewnością na zakwasie.
Ogólnie chleb nie jest najlepszym źródłem węgli, są lepsze. Ale żytni razowy, może być na zakwasie to ok od czasu do czasu pewnie. Te z dodatkowymi nasionami, to jednak dodatkowe tłuszcze, które możesz wrzucić w innej formie w michę.
lub żytni na zakwasie poszukaj a znajdziesz dobrą piekarnię albo spróbuj sam poeksperymentować co do białego zjadłbyś dobry chleb i przyzyczaiłbyś się to powiedziałbyś że biały to g...
Dzięki za info, a mam pytanie z innej beczki nie chcę robić nowego tematu. Robię sobie chleb żytni na zakwasie według tego przepisu Jak obliczyć z tego btw na kanapkę (wiadomo, ze każda będzie miała inną wagę) https://www.sfd.pl/chleb_%C5%BCytni_razowy_na_zakwasie-t670922.html Zmieniony przez - Ezzept w dniu 2018-12-28 13:24:54
to nie jest dobry chleb razowy. ma w skladzie słod jęczmienny, pszenice, drożdze. Prawdziwy razowiec nie potrzebuje drożdzy, piecze sie go na zakwasie, jest ciemny, cięzki, kleisty i sklada sie z mąki zytniej razowej. Mozesz włączyc jako element diety, ale dupy nie urywa. orkisz to odmiana pszenicy, tez nie jest najwyższych lotów
edit sorki rzezcywiście usunięty :( Od siebie mogę napisać że jemy jak najmniej przetworzone produkty, unikać mąki pszennej, chleb najlepiej na zakwasie, zero fast foodów, słodkich napojów, soczków kupnych, napoi itp. Warzywa można bez ograniczeń, liczymy tylko korzeniowe typu burak, ziemniak, marchew Zmieniony przez - gosikmyszek w dniu [...]